Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Χαλάκια για έπιπλα στο Revit. Furniture Tags.

Προφανώς έχετε ήδη μάθει πώς να δημιουργείτε χαλάκια για τις πόρτες και για τα παράθυρα στο Revit. Με αντίστοιχο τρόπο μπορεί κανείς να δημιουργήσει παρόμοια αντικείμενα για την διαστασιολόγηση των επίπλων που έχει χρησιμοποιήσει.

Πάμε file-new-annotation symbol και επιλέγουμε το M_Generic Tag.rtf. Στη συνέχεια επιλέγουμε στην καρτέλα Home-Text-Label και τοποθετούμε στο σχέδιο το Label, βγαίνει το μενού Edit Label που μας ζητάει να επιλέξουμε ποιά παράμετρο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, επιλέγουμε Family Name (με διπλό κλικ επιλέγεται αυτόματα) και δίνουμε OK. Το πρώτο Label δημιουργήθηκε. Κάνουμε τα ίδια δημιουργώντας ένα δεύτερο επιλέγοντας αυτή τη φορά την παράμετρο Type Name. Τα δύο Labels μπορούμε να τα στοιχίσουμε στην θέση που θέλουμε και όταν τα επιλέγουμε πατώντας στο properties το κουμπί edit type μπορούμε να ελέγξουμε το μέγεθος και το είδος του κειμένου κλπ. Πριν σώσουμε το Tag πηγαίνουμε στο Home-Properties-Family Category and Parameters και δίνουμε την κατηγορία του Tag π.χ. Furniture Tags εαν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για την διαστασιολόγηση επίπλων. Σβήνουμε το note με τα κόκκινα γράμματα και σώζουμε το αρχείο.

Για να χρησιμοποιήσουμε το Tag που δημιουργήσαμε ανοίγουμε ένα αρχείο και πηγαίνουμε Annotate-Tag πατάμε το βελάκι και στη συνέχεια Loaded Tags-Load και το αρχείο που θέλουμε. Αφού φορτώσουμε το Tag με την εντολή Tag by Category (TG) βάζουμε τα χαλάκια στα έπιπλα.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χρήση mental ray proxies με BSP2

Αν έχετε γεμίσει την σκηνή σας με mr proxies ή instances για την αναπαράσταση φυτών, χαλικιών κλπ και ο mental ray σας βγάζει μήνυμα out of memory έχουμε την λύση! Βάλτε και άλλη RAM....ή απλά επιλέξτε Render setup-renderer-rendering algorithms-Raytrace acceleration-Method-BSP2.

Binary space partitioning (BSP) είναι ουσιαστικά μια μέθοδος που εφαρμόζεται από τον renderer για να αντιλαμβάνεται την γεωμετρία της σκηνής και η BSP2 είναι μια καλύτερη και ταχύτερη μέθοδος που καλά θα κάνετε να επιλέγετε πάντα. Eιδικά στις σύνθετες από άποψη γεωμετρίας σκηνές βοηθάει πολύ στην ταχύτητα.

Επίσης στο ίδιο μενού λίγο πιο πάνω στο scanline μπορεί κανείς να αποτσεκάρει την επιλογή enabled που είναι συνήθως επιλεγμένη. Πάλι σε σύνθετες σκηνές χωρίς το scanline έχουμε καλύτερες ταχύτητες.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Σύνδεση Sunlight και Daylight systems

Όταν χρησιμοποιούμε τα sunlight και daylight systems συνήθως τα τοποθετούμε ομόκεντρα ώστε να φωτίζουν το μοντέλο μας. Ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε την παράμετρο mr sun photons για τον έλεγχο του κυλίνδρου εκπομπής φωτονίων το κέντρο των δύο συστημάτων πρέπει να είναι προσεκτικά τοποθετημένο.

Όταν αλλάζουμε τοποθεσία ή ώρα στις ιδιότητες του ενός συστήματος πρέπει να ενημερώνουμε και το δεύτερο αλλιώς θα έχουμε παράξενες σκιάσεις στο μοντέλο, επίσης αν περιστρέψουμε την πυξίδα προσανατολισμού του ενός πρέπει το ίδιο να κάνουμε και στο δεύτερο.


Για να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία κάνουμε το εξής: επιλέγουμε το daylightaasemblyhead και στην ιδιότητα position θέτουμε manual. Στη συνέχεια με την ενολή select and link επιλέγουμε το compass του daylight system και το συνδέουμε με το compass του sunlight system. Έπειτα κάνουμε το ίδιο για το daylightaasemblyhead το οποίο συνδέουμε με το Free directional light του sunlight system.

Έτοιμο! Τώρα οι αλλαγές ώρας, ημερομηνίας ή περιστροφής του sunlight system ενημερώνουν αυτόματα και το daylight system.