Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Σκάλες με καμπύλες και σφηνοειδή πατήματα στο Revit

Στο Revit πολύς κόσμος δυσκολεύεται να κατασκευάσει σκάλες "ελληνικού τύπου" δηλαδή με σφηνοειδή πατήματα πάνω στην καμπύλη χωρίς πλατύσκαλο. Οι σκάλες αυτές είναι ιδανικές για να σκοντάφτεις και να γκρεμοτσακίζεσαι και επίσης είναι πιο δύσκολες στην κατασκευή. Παρόλα αυτά επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα και το άσπρο το βλέπουμε μαύρο ας δούμε κάποιες τεχνικές κατασκευής κλιμακοστασίων στο Revit.

Πρώτα απόλα να αναφέρουμε οτι καλό είναι πριν ξεκινήσουμε την σχεδίαση της κλίμακας να σχεδιάσουμε κάποιες γραμμές αναφοράς με ref planes η απλά model lines οι οποίες θα περιγράφουν τα όρια της σκάλας, του φαναριού, κεντρικά σημεία, σημεία περιστροφής, γραμμές ανάβασης ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας φανεί χρήσιμο κατά την σχεδίαση.

Αρχικά θα σχεδιάσουμε μια σκάλα τύπου Π με σφηνοειδή πατήματα χωρίς πλατύσκαλο. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η σχεδίαση των γραμμών ανάβασης, και κάποιων ορίων που έχουν σχεδιαστεί με ref plane.



Ξεκινάμε επιλέγοντας κατασκευή σκάλας μέσω ευθείας γραμμής ανάβασης (stair-run-line). Σαν τύπο επιλέγουμε monolithic. Πατάμε πάνω στην αριστερή γραμμή ανάβασης και έπειτα στην διασταύρωση με το οριζόντιο όριο για να ολοκληρωθεί το πρώτο ευθύγραμμο τμήμα.

Στη συνέχεια επιλέγουμε την καμπύλη γραμμή ανάβασης (run - Center ends arc) και δίνουμε ως κέντρο την τομή του οριζόντιου τμήματος αναφοράς με την μεσοκάθετο του φαναριού (instersection). Αφού δοθεί το κέντρο του τόξου το δεύτερο σημείο που δίνεται είναι το σημείο που σταμάτησε το ευθύγραμμο τμήμα της γραμμής ανάβασης, πλησιάζοντας στο σημείο γίνεται αυτόματα snap που δεν εμφανίζεται οπότε δεν μας απασχολεί η ακρίβεια του δεύτερου σημείου. Ξεκινάει εκεί ακριβώς που σταματήσαμε. Κάνοντας κλικ σχηματίζει μια προεπισκόπηση του κυκλικού τμήματος.

Κινούμε το ποντίκι κατά την δεξιόστροφη φορά και κάνουμε κλικ σε ένα τυχαίο σημείο έστω στις 60 μοίρες. Το κυκλικό τμήμα σχεδιάζεται. Μετά πατάμε πάνω στο εικονίδιο των μοιρών και θέτουμε 180. Αν η σκάλα σχεδιαστεί λάθος πιάνουμε το αριστερό αρχικό grip του ευθύγραμμου τμήματος ανάβασης και το μετακινούμε προς τα κάτω ή προς τα πάνω και πάλι προς την αρχική του θέση.

Αφού δημιουργήθηκε και το κυκλικό τμήμα επιλέγουμε ξανά το ευθύγραμμο τμήμα της ανάβασης και σχεδιάζουμε το δεύτερο ευθύγραμμο τμήμα της σκάλας. Πάλι εδώ το snap γίνεται αυτόματα αν πλησιάζουμε στο τελικό σημείο του κυκλικού τμήματος. Μετά την δημιουργία του τελευταίου τμήματος μπορούμε να ελέγξουμε την στοίχιση των δυο ευθύγραμμων τμημάτων από τα grip τους προσθέτωντας ή αφαιρώντας πατήματα στο δεξί και αριστερό τμήμα.


Στη συνέχεια σβήνουμε τα κυκλικά όρια που εμφανίζονται με πράσινο χρώμα και στοιχίζουμε τα κάθετα στις γραμμές αναφοράς χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση την εντολή align.


Έπειτα πατώντας boundary και line σχεδιάζουμε όρια σχήματος Π για το κυκλικό τμήμα, συνολικά απαιτούνται 6 νέα ευθύγραμμα τμήματα για την σχεδίαση ενός μεγάλου και ενός μικρού Π στο φανάρι. Εγώ σχεδίασα λίγο πιο σύνθετα boundaries και προέκυψε αυτό:




Επίσης μπορείτε να δείτε τομές και όψεις που προκύπτουν από την συγκεκριμένη τεχνική με επιλεγμένο το smooth underside of winder στις ιδιότητες που κάνει λεία την κατασκευή του ουρανού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου